Blog Detay

2023-05-05 11:01:13

 

RUTİNLERİMİZ

 Çocukların okul dışındaki rutinlerinin öneminden ve faydalarından bahsediyor olacağız. Çocukların gün içerisinde neler ile karşılaşacaklarını bilmeleri ve sağlıklı bir düzen oluşturabilmeleri kendilerinde güven duygusu yaratırken, gün boyunca olumlu kontrol hissine sahip olmalarını da sağlamaktadır.

Çocukların en güzel öğrenme stili olan gözlem davranışı rutinlerin kazanılmasında oldukça önemlidir. Çünkü gözlemlenen davranışlar zamanla alışkanlık olur, istikrarlı alışkanlıklar ise rutinlere dönüşmeye başlar. Onlara eşlik edeceğimiz ve kendi rutinlerimizin olduğunu gösterebildiğimiz zamanlarda bizleri örnek alıyor olacaklardır.

1,5 yaşından itibaren uyku, yemek, kitap okuma, oyun gibi belli başlı rutinler oluşturulabilmektedir. Elbette ki süreç içerisinde uyumsuzluklar, olağan dışı durumlar bu düzeni bozabilmektedir. Ancak tekrar başlayabilme, düzene yavaş yavaş geri dönebilme çocuklara günlük yaşantılarındaki ahengi hatırlatacaktır. Ayrıca evin belirli yerlerine (buzdolabı, yatak başı vb.) asılan resimli rutin tabloları ve stickerlar onlara çoğunlukla motivasyon sağlamaktadır.

Peki çocukların sahip oldukları rutinler kendilerine neler kazandırmaktadır?

Olacakları öngörebilmek ve gün içerisinde yaşanabilecek anksiyete ile baş edebilmek.

Farklı durumlara hazır ve adapte olabilmek.

Yetişkinlik döneminde kendi standartlarını belirleyerek plan çizebilmek.

Yaşadığımız yoğun hayat süreçlerinde; tutarlı davranışlarımız ve rutinlerimiz, çocuklarımız ile takım halinde çalışmamız, onların keşfetme ve gelişme konusundaki kapasitelerini arttırmaya devam edecektir.                                                                                                 OKUL PSİKOLOĞU

                                                                                                                      ZELİHA ÖCAL

ÇOCUKLARIN GÜNLÜK RUTİNLERİ KEŞFETME KAPASİTELERİNİ ARTTIRIR.
<