Blog Detay

2023-04-13 10:51:35

 

YEMEK  ALIŞKANLIĞI OTURTMAK İÇİN 7 YÖNTEM

 

©      Çocukların yemek yeme konusunda sizi model aldığını unutmayın. Kendi yapmadığınız bir davranışı ondan beklemek pek de doğru olmayacaktır. Örneğin; anne/babanın ayakta gezinerek atıştırma şeklinde bir yeme alışkanlığı varsa çocuğun oturarak yemesini beklemek yanlıştır.

©      Yemekler aile bireylerinin hepsinin katıldığı hoş bir sohbet havasının hakim olduğu bir ortamda gerçekleştirilmelidir.

©      Yemeklerde çocukların midesini göz önünde bulundurun.

©      Çocuğunuza seçenek sunun. Onun sevdiği yemek çeşitlerinden birini mutlaka bulundurun. Bazen yemek alışverişine onu da dahil edip, sebze-meyveleri seçmesine olanak sağlayın. Bunun dışında yemeğin hazırlık ve pişirme safhasında da yardımını istemeniz yemeğe karşı ilgisini arttırabilir.

©      Yemeklerin masa başında ve aile bireylerinin katılımıyla gerçekleşmesine özen gösterin. Televizyonun karşısında ya da koltukta oturarak, saatlerce yemek yemesine izin vermeyin. Yemeklerin 20-30 dakikada tamamlanması gerektiğini belirtin. Yemek alışkanlığının oturmasını engelleyen en büyük etkilerden biri de oyun oynatarak ya da peşinden koşturarak yemesini sağlamaktır. Bu şekilde bir yeme tarzı, ileride yeme bozukluğu oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

©      Zorla yedirdiğiniz bir tabak yemeğin, bir sonraki yemekte size olumsuz bir tutumla geri döneceğini asla unutmayın!

©      Yemeğini bitirmesi için rüşvet teklif etmeyin. Çocuğun zaten yapması gereken ya da sorumluluğu olan davranışlar için ödüllendirmek her seferinde ödül beklemesine neden olacaktır.

<