Blog Detay

2023-04-06 14:19:47

AKRAN ZORBALIĞI

Akran zorbalığı bir veya bir grup öğrencinin kendi yaş grubundaki arkadaş/arkadaşlara gösterdiği sözel, fiziksel veya davranış boyutu olarak kendini göstermektedir. Kişiye lakap takma, kaba cümleler sarf etme, alay edilme, arkadaş grubundan dışlama, görmezden gelme gibi şekillerle olabilmektedir. Akran zorbalığı günümüzde oldukça yaygın problemler arasındadır.

Çocuklarda ortalama 4-6 yaş aralığında akran zorbalığı davranışlarına başlayabilmektedir. Artık bu yaş aralığında anlamlı oyunlar ve diyaloglar kurulmaya başlanmıştır. Okul öncesi bu dönemde çocuklar, yetişkinlerde olduğu gibi daha karmaşık iletişim şekillerini bilmemektedir. Dolayısıyla akranlarına kabul ettirmek ve yaptırmak istediklerini zorbalık adı altında toplanan davranışlar ile göstermektedirler. Okul öncesi bu dönemde çocuklar güç bende algısını zaman zaman akran zorbalığı adı altına yaşayarak haz alabilirler. Bu davranışları iletişim kurma becerisi olarak kazanmadan dikkat edilmelidir. Akran zorbalığına maruz kalan çocuklar akranlarına göre daha içe kapanık, kaygılı ve huzursuz olabilmektedir. Psikolojik olarak etkilenen bu kişilerde okuldan uzaklaşma, okuldan kaçma gibi durumlar sıkça görülmektedir.

Bu aşamada ailelere düşen birçok önemli davranış vardır. Öncelikle çocuğun yaşadığı durumu anlamaya çalışmalı ve yargılamadan dinlenmelidir. Çocuğunuz okul dışında tüm davranışsal geri bildirimlerine dikkat etmeli, vermek istedikleri mesajlar iyi okunmalıdır. Ebeveynin verdiği ani tepki, öfke veya tam tersi olarak umursamazlık, nasihat verme çocuğun yaşadıklarını gizlemesine sebep olmaktadır. Çocuklar ebeveynlerinden koşulsuz sevgi ve destek gördüklerinde yaşadıkları problemleri rahatça anlatabilirler.

 Ailelerin kendi tepkilerine de dikkat ederek çocuklarını sevgi ile dinlemeleri güvenli ortamı oluşturacaktır. Okula girişlerde motive edici sözler ve destek mesajları vermek; okul çıkışları ise gününün nasıl geçtiğini yukarıdaki ortamları sağlayarak sormak çocuklara kendilerini açmaları için fırsat yaratacaktır. Yeterli gelmediğini düşündüğünüz durumlarda bir uzmandan destek almak doğru bir yol haritası olacaktır. Çünkü her çocuk farklı olduğu gibi her çocuğun kaygılarının temel nedenleri ve stratejileri de farklı olmaktadır.                                

ÖZEL EKOL ANAOKULU PSİKOLOĞU                                          

                                                     ZELİHA ÖCAL

ilk adım aile için ilişkilerimizi düzene sokmaktır. Anne ve baba en iyi rolmodeldir.
<