Blog Detay

2021-12-22 08:29:22

ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE UYGUN OYUNCAK SEÇİMİ


 

Oyun dönemi ya da okul öncesi çağ adı verilen 3-6 yaş arası, çocukluğun en renkli dönemlerinden biridir. Bu dönem, çocukların bedensel ve zihinsel gelişiminin yanı sıra, kimlik gelişimine de destek verir.

Çocuğun oynadığı oyun köşeleri, aldığı roller, kullandığı materyaller anne ve babalar için onu tanıma konusunda en iyi ipuçlarıdır. Oyun, çocuğun kendi yeteneklerinin farkına vardığı, yaratıcı potansiyelini kullanabileceği; dil, zihin, motor ve duygusal gelişimini destekleyen en etkili ortamdır.

2-3 yaşından itibaren çocuklar çevrelerinde yaşadıkları günlük olayları dramatize etmeye başlarlar. Bu nedenle bu dönemdeki çocuklar için en uygun oyuncaklar onların dramatik oyunlarında kullanabilecekleri değişik boyutlardaki bebekler, çeşitli kuklalar, hayvan figürleri, oda takımları, mutfak malzemeleri, marangozluk malzemeleri, bahçe aletleri, ulaşım seti, doktor araç gereçleri, tamir araç gereçleri en uygun oyun malzemeleridir. Yine bu dönemde su, kum oyun ve hamurları, basit domino taşları, büyük boy legolar çocukların en sevdiği oyun malzemeleridir.

4-6 yaşlarında çocuklar açık hava oyunlarının yanı sıra masa başı faaliyetlerinden de büyük zevk alırlar. Boyama, kesme, yapıştırma, resim yapma, artık materyallerle şekil yapma ve parçalı bilmeceleri birleştirmeyi çok seveler. Bu dönemde çocukların algılama, hatırlama, parçalara ayırıp birleştirme, yanılma, düzeltme, yeni yorumlar ve çözümler getirme yetenekleri de gelişir. Bloklar, ayrıntılı eşleştirmeli oyunlar, yap-bozlar, basit sayı kavramını içeren oyunlar, resim kağıdı ve her türlü resim malzemeleri,  makas, düğmeler - boncuklar, eşleştirmeli oyuncaklar, resimli dominolar, çocukların sevdikleri oyuncaklar arasındadır.

 

 

  

<